lauantai 28. helmikuuta 2015

Asusteita kiinalangasta

Suuri Käsityö -lehdessä (1/2015) oli Veera Välimäen huiviohje, joka tuntui juuri tarpeeseen sopivalta ja jonka esikoinen itselleen hyväksyi. Mitään sopivaa lankaa ei kotoa tuntunut löytyvän. Ei väriltään eikä paksuudeltaan. Kirpputorilla joku myi jotain kiinalankaa. Värit oli houkuttelevia. Paksuus ei täsmännyt, mutta en antanut haitata. Huivissa ei niin väliä ole. Ostin pois. 


Vyötteet oli näin mielenkiintoiset.






Lanka oli mukavaa neulottavaa eikä käytössä ole mennyt miksikään. Huivi valmistui tammikuussa ja on ollut kovassa käytössä. Palmikko osuus olisi pitänyt tehdä paksummasta langasta. Olisin voinut tehdä sen tietenkin myös kaksinkertaisella langalla. Olisin voinut. En tehnyt. Jälkeen päin on hyvä viisastella. Palmikko osuudet vetää kasaan ja raita kohdat ovat leveämmät. Kaulassa se ei niin tule esille ja kaulassahan huivia pidetään. Jottei edes lähes kaikki mene nappiin, niin tein kunnon mokat palmikoissa kahteen kertaan. Eipä huomaa kaulassa niitäkään.






Vyyhdit olivat isoja, 250 grammaa. Lankaa jäi säärystimiin ja jäi tumppuihin. Vielä saisi päähän ainakin pannan tehtyä ellei jopa pipon. En taida viitsiä. Sekä säärystimet että tumput tein valepalmikolla. Heräsin vasta nyt valepalmikoille. Miksihän en ole ennen tehnyt. Joustinneuleenkin saisi valepalmikolla paljon kauniimmaksi.






Silmukoiden määrää sai vähän miettiä, kun langan paksuudesta en ottanut selvää. Kokeilemalla ja kerran purkamalla onnistui.
  




- Unna

sunnuntai 22. helmikuuta 2015

It´s a boy!



Olen pitänyt baby shower -kutsuja amerikkalaisten hapatuksena enkä niistä ole juurikaan itse välittänyt. Edellisille vauvakutsuille, johon minut on kutsuttu, en päässyt. Nyt sitten olin ensimmäistä kertaa vauvakutsuilemassa. Nämä oli suomalaiseen makuun sopivat, hillityt ja leppoisat.






Kutsujen emäntä ja odottavan äidin ystävät olivat askarrelleet koristeita, leiponeet ja tuoneet lahjoja. Poikavauvaa odotetaan, joten koristeet olivat tyylikkäästi sen mukaiset.











Itse neuloin vauvalle lahjaksi haalarin ja hatun. Haalari on neulottu Novitan ohjeen mukaan. Lanka on erittäin hyvin marinoitunutta Novitan Bambinoa. Lankakassista löytyi kassakuittikin. Vuonna 2003 hinta on ollut 1,50€/kerä. Olipa mukava saada langat vihdoin valmiiksi neuleeksi. Ilolla annoin pois.


Haalarilla on kokoa reippaasti (tosin mallinukke on vauvaa pienempi). Ajatus oli, ettei haalari heti jäisi pieneksi. Mieluummin hihoja ja puntteja kääntäen pidemmällä käyttöiällä.






Hattu on Dropsin ohjeen Alladin. Olen ennenkin tehnyt ohjeella hatun ja se on hyväksi havaittu. Lankana sama Fine Wool Premium (Schachenmayr) kaksinkertaisena kuin aiemminkin (puikot 2,5mm menekki 32g). Näitäkin lankoja tuntuu vain riittävän ja riittävän. Hattuun aplikoin valkoisella fleecellä tähden. Se toi kyllä tyylikkyyttä.










Mikä ihaninta, puku tuntui kelpaavat tulevalle äidille.






Poikia on tupsahtanut maailmaan tänä vuonna paljon. Edelliselle tulokkaalle tein junasukat, kun niiden vauhtiin pääsin. Lankana sama kuin hatussa. Junasukkiin 2,5mm puikoilla lankaa kului 39g.





- Unna

sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Bändisukkia

Bändipaidat ovat ehkä laajemmalti tunnettuja, mutta meillä puhutaan usein bändisukista. Kaikki alkoi vuosia sitten Mana mana -sukista, jotka tein veljelleni. Pitkävartiset perusharmaat sukat, joissa varressa komeili bändin logo. Ystävämme halusi sukat nähtyään itselleen ehdottomasti samanlaiset. Ja kolmantena tuli vauvaversiot bändin fanin esikoiselle. Mies ei koskaan saanut itselleen omia Mana mana -sukkia. Hauska juttu yhtenä kappaleena, mutta vitsi ei kanna pitkälle. Tai niin minusta tuntuu. Musiikkia kuuntelevat miehet oli ilmeisemmin eri mieltä.


 






Mies sai jonain isänpäivänä itselleen AC/DC -sukat ja ne sukat ovatkin vuosia palvelleet. Pohjista on tuskin pohjaa enää jäljellä.






Minun piti nyt miehelle tehdä aivan muunlaiset sukat, mutta melkoisen säätämisen jälkeen tulikin Hey ho let´s go -sukat. Ehkä alkuperäinen suunnitelma Mastodon-sukista vielä toteutuu joskus.






Sukat on neulottu TeeTeen Sallasta. Lämpimät tuli, kun terä on kaksinkertaisella langalla tehty. Teksti on päälle tehty silmukoita jäjentämällä. Kokeilin ensimmäistä kertaa ohjelmaa, jolla saa minkä tahansa kuvion muutettua ruutupiirrokseksi. Ohjelmaan on linkki tässä. Pienen harjoittelemisen ja yrittämisen jälkeen ohjelmalla oli helppo muokata kuva sopivaksi omiin silmukka määriin.

Tiina Kaarelan Puikkomaisteri-blogi on oiva paikka. Sieltä löytää monenlaiseen asiaan ajatuksia ja linkkejä. Myös tämän linkin löysin sieltä.






Toisessa sukassa sain sinisen langan kulkemaan nätisti sisällä, mutta toisessa sukassa sininen vilkkuu runsain mitoin mustan seasta. En ymmärrä mitä tein eri tavoin. 

3,5mm puikoilla silmukoita oli 14s/puikko. Varsi oli pitkähkö ja lankaa kului 163 grammaa. 





Sukat kuitenkin lämmittää ja mies kiinnittää ihan muihin asioihin huomion, kun sinisen lankan näkyvyyteen, joten en stressaa.

- Unna

sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Broken Seed Stitck Socks

Minulla on meneillään paha toisen sukan syndrooma. Yksi sukka tippuu puikoilta kevyesti, mutta toinen jää odotuttamaan itseään. Niin kävi näillekin, mutta oli onni saada epäonnisten pieneksi huovuttuneiden töppösten jälkeen nopeasti valmiiksi miehelle sukat. 

Broken Seed Stitch Socks -sukat viihdyttivät helpolla, mutta hauskannäköisellä mallineuleella. TeeTeen Pallas -langasta tein oman variaation. En ohjetta seurannut muuten kuin mallineuleen osalta. Muutoin sukat ovat omasta päästä. 






Mallineule on niinkin yksinkertainen kuin

1. krs mustalla oikeaa
2. krs valkoisella 1o1n
3. krs mustalla oikeaa
4. krs valkoisella 1n1o

Helppoa telkkarinkatseluneuletta. Ja sitä on nyt tarvittu flunssapöpöjen karkottamiseksi.






Puikoilla 2,5mm kokoon 42-43 kului lankaa 106 grammaa. Kerrosten vaihtumiskohtaan en ole tyytyväinen, mutta kiilakavennus onnistui hetken miettimisen jälkeen kohtuudella.






Täällä arki alkaa hiljalleen koko perheen sairastettua viikon ärhäkkää flunssaa. Tehdyt käsityötkin on sellaisia nuhanenälle sopivia aivottomia tikutteluja. Nyt ei mitään ylimääräistä ole jaksanut ajatella.

- Unna