perjantai 19. huhtikuuta 2013

Makuuhuone

Kootut murut -blogissa oli avoin haaste näyttää ennen ja jälkeen -kuvia remonteista. Kotiamme suunnittelin muutenkin avata, mutta nyt tämä vastaa myös haasteeseen.

Muutimme kotiimme vuosi sitten. Etsimme tietyltä alueelta vanhaa taloa. Koska olimme yhtä taloa jo suuresti remontoineet, emme halunneet/ jaksaneet alkaa suuriin remontteihin. Pieni rajattu alue, vanha talo, hyvä kuntoinen, kohtuu hintainen... kriteerit olivat melko epärealistiset. Löysimme kuitenkin talon melko nopeasti, mutta itse kaupat kestivät myyjien vuoksi kohtuuttoman kauan. Oli onni päästä kotiin kaikkien haasteiden ja jännitysnäytelmien jälkeen. Ja kyllä, saavuimme kotiin. Tämä on tuntunut niin omalta alusta asti. 

Kohtuuttomien kriteereiden hinta oli se, että edelliset omistajat olivat remonteineet talon 2000-luvulle. Tuntuu suunnattomalta häpäisyltä, että rintamamiestalo isketään täysin 2000-luvun tyyliin laminaatteineen päivineen. Vuoden projekti onkin ollut muuttaa taloa jälleen siihen tunnelmaan, jota vanhassa talossa tulee olla kunnioittaen edesmenneitä vuosikymmeniä. Onneksi pihaan on jätetty vanha saunamökki, joten ikkunasta katsellessa muistaa olevansa vanhassa talossa. Kiitämme edellisiä asukkaita siitä, että kaikkien seinien ja lattioiden sisustat on tarkastettu, tarvittavat korjaukset on tehty, sähköt ja putket on uusittu, kunnallistekniikkaan liitytty, katto korjattu, märkätilat nykyaikaistettu jne. Pintaratkaisuista itkenkin krokotiilin kyyneleitä. 

Pintaremonttia olemme vuoden tehneet kaikissa huoneissa jo jonkin verran. Viime aikainen suurempi "askartelu" on ollut makuuhuoneemme. Jo ennen talon löytymistä tiesin, että haluan kahta tapettia: Borås Tapeterin Falsterbo -mallistosta mustaa sireeniä ja Birger Kaipiaisen Kiurujen yö keltaisena. Kiurut pääsi heti muuton tiimellyksessä ruokailutilaan. Nyt makuuhuoneeseen pääsi sireenit. Musta-valkoinen on niin silmiä hivelevää. Alkupiste oli tämä. Huoh.

Laminaatti ja lastulevykaapit lähti saman tein pois. Laminaatin alla oli valu, jossa on lattialämmitys. Maalasimme vain valun valkoiseksi. Betonilattia ei ole kovan tuntuinen eikä kylmä. Olen tähän päähänpistoon oikein tyytyväinen. Maalaamiseen olisi pitänyt uhrata enemmän aikaa ja voimavaroja. -jälkiviisas on hyvä olla. Seinät sai alkuun mustan maalin ja mieheni teki komerot. Ovet löysin ihanaisen ystävän kautta. Sattumaa oli, että talomme vanhoja kuvia katsoessa, ovet ovat aivan samanlaisia kuin vanhat keittiönkomerot. Ovet tulee valkoisiksi, mutta jahka kesä ja maalauskelit tulevat. Tapettia laittaessa toivon kipinä heräsi. Ehkä meillä vielä tulee vanhan talon tunnelmaa huokuva huone. Ikuisuusprojektiksi jäi jalkalistat. Ne odottavat puuvalmiina sahaajaa ja maalaajaa. Ehkä kesä tuo jalkalistatkin meille. 

Katto vielä itkettää, mutta sitä ei pystynyt helposti korjaamaan. Vanhat asukkaat ovat jättäneet lautakaton levyjen alle, mutta ilmastoinnit ja sähköt kulkevat nykyisen ja vanhan katon välissä. Tähän kuitenkin päästiin:

Lamppu on ostettu Pioni&Piirongista. Verhoiksi valikoitui mummon vanhat lakanat. Helmoihin laitoin pitsejä, jotka mummo on aikanaan saanut itse. Osa pitseistä on ostettu Käsiten loppuunmyynnistä. Vanhat pitsilakanat viehättävät minua valtavasti. Ne vaan on niin valloittavia! Verhojen lisäksi lakanoista muotoutui tyynyjä. Toiseen tyynyyn laitoin vanhan kirjekuoren kuvan. Kirje on mieheni mummin saama kirje tulevalta mieheltään. Kuoressa on leimat "säästä", "kenttäposti" ja leima siitä, että kirje on tarkastettu. Ihana muisto.Maton virkkasin Kangasaitan Juhannusruusu-ohjeella soveltaen, jotta sain riittävän suuren. Ontelokude on Porvoon TeeTeeShopista. Kudetta meni noin 4kg.

Takka on ollut meillä kynttiläkäytössä. Lasipurkeissa on eri kokoisia valkoisia kynttilöitä. Ihanaa tunnelmaa! Makuuhuoneesta tuli ihana. Pidän! Jahka vielä viimeistelyt saa tehtyä kesän tultua. Fiilistelen jo nyt täysillä. Nojatuolissa on ihana tehdä mielikuvitusmatkoja ja neuloa. Tuoli on yksi tulevia projekteja, jotka on hautumassa tulevien tehtävien listalla.


 -Unna


2 kommenttia:

  1. Ihanaa että joskus näinkin päin, että rempataan rintamamiestalo modernista vanhaksi! En ole itsekään oikein ymmärtänyt, miksi ostaa vanha talo jos haluaa "tuoda sen 2000-luvulle". Eikö silloin kannattaisi ostaa 2000-luvun talo?

    Vanhat peiliovet näyttävät tosi kauniilta, samoin upea tapetti. Heh heh, ja mikä niissä listoissa on että tuppaavat aina jäämään laittamatta!?

    VastaaPoista
  2. Kiitos Jutta kommentistasi! Kyllä tunnen itseni nurinkuriseksi tätä remonttia tehdessä.

    Luulenpa, että koskaan ei saisi ottaa puolivalmista käyttöön. Listat olisi aivan varmasti paikallaan, jos edelleen olohuoneen nurkassa sänkyä pitäisimme! Aina kuitenkin sisustusinto vie voiton ja puolivalmista käytetään pitkään.

    VastaaPoista

Vieraskirja

On mukavaa, jos jätät viestin!