perjantai 18. elokuuta 2017

Pihasaunasta kahvimökiksiAiemmin postasin pihasaunastamme, mikä ei ole enää sauna. Rakennusta nimitämme "mörskäksi". Muuttaessamme taloon, sauna oli täynnä rojua. Edellisten asukkaiden remontin aikaan saunassa oli remonttimiehet käyneet suihkussa. Seinään oli laitettu muovimattoa ja suihkuviritelmä. Näky oli järkyttävä.Kun saunasta tyhjensi useamman jätesäkillisen tavaraa, löytyi nurkasta kiuas ja vierestä vesipata. Vesipadan alla oli vielä tuhkat ja kiukaassa kivet. Tuhkat otin pois, muu sai jäädä muistuttamaan mikä tuo tila on ollut aiemmin.Seinät olivat tummuneet nokiseksi. Pesin saunan, maalasin katon valkoiseksi ja laitoin seiniin venelakan, ettei noki tarttuisi. Seinissä näkyi selkeästi värierona kohta, jossa lauteet ovat sijainneet. Alaosa ei ollut läheskään niin hieno. Seinien alaosaan laitoin kierrätettyjä levyjä ja tapetoin levyt. Tapetit ei kylmässä pihasaunassa varmastikaan pysyisi kauaa tippumatta. Laitoin tapetteja nitojalla kiinni levyihin. Niin ovat pysyneet nyt jo vuosia hyvin paikoillaan. Tapetti on liukaspintaista. Sopii tähän projektiin hyvin. Hinta taisi aikanaan olla 1€/rll.


Rakennuksessa on toisessa päässä puuvaja. Vajan lattian alta löytyi kattolamppu. Valaisimessa on posliininen pistoke ja kangaspäällysteinen johto. Missään nimessä lamppu ei enää toimi (tai en ainakaan uskalla kokeilla). Valaisin on kuitenkin valeessa katossa.Vesipadan tulipesästä löytyi vesipadan päällä oleva kukkaruukku. Fiskarsin antiikkimarkkinoilla näin samanlaisen. Maksoi useita kymppejä (muistankohan väärin, että olisi ollut 60€). Kiva löytö tuhkien seasta. Paljon muutakin on saunamökistä löytynyt ja elättelen toivetta, että vielä löytyisi lisääkin aarteita.


Ikkunoihin piti tietenkin saada verhot. Mummon vanhat lakanat toimii asiassa hyvin. Rispaantuneet ja reikäiset osat sain leikattua hyvin pois ja ehjät kohdat jäi verhoiksi.


Saunassa on papan seinältä saatu Mäntsälän kirkon kuva kipsilautasena. Pieni pöytä ja tätini tuolit, joissa kahvitella. Lauteiden paikalla on levitettävä puusohva, jossa lukea sisustuslehtiä. Lattialla kerros räsymattoja. Sohvalla on poppana päiväpeitto, jonka tätini on minulle kutonut, kun olin pieni. Vasemmalla seinällä on lautashylly, jossa on joitain muistoesineitä ja vanhoja astioita.


Saunalle on mahdollisesti tulossa muutoksia. Ne ovat tosin pääasiassa vasta ajatuksissa. Nähtäväksi jää, toteutuvatko haaveet täysmittaisena joskus. Ensimmäisiä töitä on kuitenkin jo tehty asian eteen. Tuonne ikkunan ulkopuolelle olen kaivanut kuoppaa. Sateen jälkeen kuoppa näyttää enemmän uima-altaalta. Jotain muuta on kyllä ajateltu.


- Unna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vieraskirja

On mukavaa, jos jätät viestin!