perjantai 1. tammikuuta 2016

Joululahjaksi käsitöitä, aikaa, kotimaista ja paikallista


Vuosi 2015 päättyi flunssasta huolimatta vallan mallikkaasti. Joulusta on nautittu täysin siemauksin. Rauhoituttu, rentouduttu, nautittu. Tänä vuonna tonttu keskittyi lahjoissaan aikaan, paikallisiin yrityksiin, lähituotteisiin ja itse tehtyyn. Joulunalusaika toki sitten menikin ommellessa ja neuloessa. Osan olin kylläkin jo tehnyt hyvissä ajoin. Olen blogannutkin jo tekeleitä salakavalasti kertomatta, että ovat menossa lahjaksi.Äitini sai lahjaksi Janina Kallion Herald- ja Interlude -huiviohjeet, vyyhdin lankaa ja huivin. Alun perin aloin tekemään Malabrigosta (Piedras) Herald-huivia. Langan väri näytti kammottavalta. Ihana lanka ei vain toiminut lainkaan mallin kanssa. Olin hyvin yllättynyt kuinka lanka voi muuttua ihanasta vyyhdistä kammotukseksi. Hetken jo pelästyin, että lanka jää käyttämättä. Purin huivin ja aloitin neulomaan Interludea. Siinä kaikki napsahti kohdilleen. Lanka toimi hyvin, oli ihanaa ja laskeutuvaa. Värikin toimi. Koska kerrosten ja silmukoiden laskeminen ei ole vahvuuttani, ei huivia ole neulottu tarkasti ohjeen mukaan. Ja langan kulutin ihan viimeistä senttimetriä myöden huiviin. Äiti pääsee itse langastaan neulomaan Heraldia.


Kuopus kirjoitti joulupukille toiveenaan pipo jossa on tupsu, kaksi pehmo-oravaa ja älypuhelin. Tonttunen neuloi pipon salaa lapselta. Pipo on neulottu kaksinkertaisella langalla TeeTeen Sallasta ja Tundrasta. Toivottavasti on lämmin. Tupsu on Sallaa. Välipäivinä pikaisesti neuloin vielä Sallasta huivin pipon kaveriksi. Sinisellä on sileää oikeaa ja reikäkerroksia langankierroilla välissä. Tumman harmaalla ja sinisellä raitoja sekä tumman ja vaalean harmaalla raitoja. Välissä on pitkä pätkä tylsää harmaata pelkällä sileällä neuleella.


Malli kelpasi hyvin ja molemmat ovat olleet käytössä. Pipo istuu päähän erinomaisesti ja pysyy korvilla. Langasta tuli kyllä valituksia, että kutittaa. Pitänee kokeilla huuhteluaineella pehmittämistä.


Pipoon loin 45s 5,5mm puikoilla. 
Neuloin tasona aina oikealla puolella nostamalla ensimmäisen silmukan, 2 o yht., neuloin oikein kunnes toiseksi viimeisen silmukan neuloin etu- ja takareunastaan oikein, 1 o.
Nurjalla: Neuloin oikein tai nurin koko kerroksen raidoittaen pipoon sileää neuletta ja aina oikein neuletta.Kun kappale oli riittävän pitkä, poimin aloitusreunasta silmukat puikolle ja kolmen puikon päättelyllä yhdistin aloitus- ja lopetusreunan yhteen. Kuroin toisen pään yhteen langalla ja lisäsin tupsun.


Kotimaisen käsityön lahja oli muun muassa tämä Taina Ekilän tekemä olkipukki. Minusta nämä ovat niitä oikeita olkipukkeja. Ja ovat alusta loppuun kotimaista. Tämä pukki lähti isälleni. Hetken pukkia kotona katseltuani harmittelin, etten ostanut itselleni lahjaa. Myös lapset olisivat halunneet olkipukin meille. Ja miten oivasti tämä olisi sopinut nyplätyn tähden ja kuusen alle! Ensi vuonna.


Paikallisten pienten yritysten lahjoja olivat sisutustuotteet ja mm. kahvilaan cappuccino-liput esikoiselle. Itse tehtyä edusti käsitöiden lisäksi puolukkalikööri. Aikaa joulupukki toi myös. Mies pääsee kesällä keikalle kaverinsa kanssa. Esikoinen pääsi kolmisin äidin ja isän kanssa välipäivinä Tukholmaan Abba-museoon ja kakkonen pääsee keväällä balettiin katsomaan Pientä merenneitoa.Kuopus vei kavereilleen joulukortteina Petteri Punakuonot. Pinterestistä löytyi idea näihin. Pikaisesti viimeisenä iltana piirtelimme ihan valkoiselle piirustuspaperille näitä. Taitoimme kahtia ja laitoimme tikkarit väliin. Taustapuolella oli hyvän joulun toivotus.

Petterit toivottakoon hyvää uutta vuotta teille!
- Unna

6 kommenttia:

 1. Kiitos olkipukkivinkistä! Etsiskelin niitä joulun alla lähettääkseni ulkomailla asuvalla ystävälleni. Halpahallista löysin kiinalaisia (!) pukkeja, jotka olivat kamalan näköisiä, jätin ne sinne. Nyt tiedän, mistä kyselen vuoden päästä. Minkäkokoinen pukki on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pukkeja on ainakin kahta kokoa. Iso ja isompi :) Tämä taisi olla polven korkuinen. Ehkä.
   Luulen, että jos ajoissa tilaa, tekee Taina muitakin kokoja. Kannattaa ainakin kysyä. Kiinalaista olkipukkia en kyllä kelpuuttaisi minäkään.

   Poista
 2. Ihania lahjaideoita! Petteri Punakuono-kortit ovat tosi hauskat ja pukki näyttää hienolta. Ja sun käsityöt myös ovat tosi taidokkaita. Minä en täksi jouluksi ehtinyt opiskelu- ja yrityskiireiden takia tehdä oikein mitään itse, mutta lahjat pyrin hankkimaan niin, että ne ovat krääsättömiä eli ostin myyjäisistä esim. ruokalahjoja ja käsitöitä.

  Mukavaa vuotta 2016 koko teidän perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainainen tavoite on, että ekana adventtina olisi valmiina kaikki. Taas tavoitteena. Josko jo vuoden mittaan tekisi valmiiksi lahjoja. On mulla yksi lahja jo valmiina vuodelle 2016 :)

   Poista
 3. Hienoja töitä taas. Petterit ihan mahtavia! Mukavaa alkanutta vuotta sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista

Vieraskirja

On mukavaa, jos jätät viestin!