torstai 26. joulukuuta 2013

Joulurauhaa

Joulun keskeltä tulin toivottamaan hyvää ja rauhallista joulua teillekin. Aatto ei kaikilta osin tuntunut rauhalliselta. Jännitys, ilo ja kaikki muut tunteen kirjot löytyivät lapsilta. Tänään, joulupäivänä, elo ja olo on huomattavasti lähempänä rauhallisuutta. Joulukortit lähtivät ajoissa postipojan matkaan toivottamaan ystäville ja sukulaisille joulurauhaa. Joulukortiksi oli aivan toisenlaiset suunnitelmat. Suunnitelmat jäivät kuitenkin ensi vuodeksi jemmaan. Tiimarin kartongilla ja tarroilla sekä messuilta ostetulla paperilla syntyivät tämän vuoden kortit.Korttiaskartelujen ja remontin lomassa syntyivät ruoat pakkaseen odottamaan joulua. Tuuvingin ja porkkanalaatikon sain tehdä itse, mutta lanttulaatikon tekivät tytöt. Tässä päti -mitä useampi kokki, sen parempi "soppa". Laatikoista lanttulaatikko oli ehdottomasti maukkain. Remonttimiehet saivat hommansa valmiiksi juuri ennen joulua. Sähkärin käynti jäi ensi vuoteen. Remontin viivästyminen aina viikolla sai aikataulun muunkin elämän osalta koko ajan uusiksi. Jouluvalmistelut jäivät osittain viime tippaan. Joitakin asioita jätin suosiolla tekemättä. Päätin, että tänä vuonna emme esimerkiksi leiponeet pipareita lainkaan. Nyt voin todeta, että joulu on joulu kaupan pipareillakin.
Syksyn marjoista tein viime vuoden tapaan puolukkalikööriä. Muutamille pullo lähti "joulukukaksi". Viime vuonna tein puolukoiden lisäksi mustaviinimarjalikööriä. Puolukka oli meidän makuun enemmän, joten se jäi tämän vuoden tehtailuun.Joululahjojen lomassa kettulapasia ystävän pyynnöstä syntyi kaksi paria.
Kolmas pari lähti yllätyksenä ystävälle.

Olemme joutuneet vaihtamaan kuusen tekokuuseksi allergian vuoksi. Ennen ajattelin, että jos ei oikeaa kuusta voi olla, olen ilman kuusta. Siihen en kyennyt. Taitaa olla kolmas joulu muovin kanssa. Kuusi toimii joulukuun kalenterina. Numeroidut pussit roikkuvat kuusessa. Tänä vuonna lapset saivat legoja. Jouluksi kuusi sai ylleen helminauhoja ja paperista ja tapetista tehtyjä tötteröitä, joissa on neilikoita ja harsokukkaa. Tötteröön mahtuu juuri muovisuppilo, jossa vesi on. Tötteröiden pitsi on Euronkankaasta ostettua syksyn risteilyltä. 
Aattona Joulupukki kävi meillä tuttuun tapaan. Viisvee kirjoitti ajoissa pukille kirjeen: "Olen ollut kiltti, koska haluan ison barbilinnan, jossa ei ole barbeja ja reinbow dashin." Jännittävää oli tietenkin se, tiesikö pukki mitä ne on. Pukki vierailee meillä onneksi aikaisin aattona, jo puolen päivän jälkeen. Aika tuli tapoihimme vahingossa ja olemme todenneet sen olevan oikein hyvä. Kerkeämme kokoontua aamusaunan jälkeen yhteiseen puuropöytään kuuntelemaan joulurauhan julistusta. Pukin vierailu on kamala häslinki, mutta sen jälkeen lapset rauhoittuvat leikkimään ja tutkimaan lahjojaan. Pukin jälkeen kirkossa ja hautausmaalla käynti sujuu rauhallisesti. Aikuiset saavat syödä jouluruokaakin ajan kanssa, kun lapset eivät enää silloin jännitä pukin tuloa.
Viime vuoden tapaan meillä oli yhdeksän henkilöä joulun vietossa. On upeaa saada vanhemmat/isovanhemmat ja veljeni kylään. Minulle jouluun kuuluu vahvasti yhdessä olo. Yhdessä ruoan laittaminen, pitkään pöydässä istuminen, joululaulujen laulaminen ja soittaminen, lasten touhujen katselu ja kuulumisten vaihtaminen ovat tärkeitä. Ruoan suhteen ylensyönniltä emme välttyneet tänäkään vuonna. Ja sama toistettiin joulupäivänä.

Aattohartauden lisäksi olin esikoisen kanssa aattoiltana myöhään kirkossa konsertista. Pimeässä kynttilämeri on sanoin kuvaamattoman kaunis. Itselleni joulu oli ensimmäinen ilman mummoa. Väistämättä aatonaattona mietin, kuinka edellisenä aatonaattona olin tehnyt mummolla joulusiivousta. En tuolloin ajatellut sen olevan viimeinen siivous mummon luona. Saimme yhteistä aikaa vain muutamia viikkoja joulun jälkeen. Reilun vuoden aikana poisnukkuneet saivat jouluumme haikeutta. Mummon lähtö koskettaa joulussa kuitenkin eniten. Niin lukuisat joulut olen mummon luona viettänyt.


Joululahjojen suhteen pyrimme kohtuuteen tänä(kin) vuonna. Moni aikuisten lahja korvattiin toisenlaisella lahjalla. Uudelle lastensairaalalle ostimme nauloja ja sementtiä. Maailmalle lähetimme joulurauhaa ja koulupukuja. Myös lasten lahjavuorta pyrimme pitämään kohtuullisena. 

Paketit käärittiin voimapaperiin ja nauhana oli villalankaa. Äitini paketissa oli Botany Lacesta neulottu Multnomah-huivi. Pidin mallista. Ohjetta muutin vain sen verran, että sain huivista suuremman.

Kummitäti sai paketistaan pussin. Kummitädin ja -sedän luo matkasi myös sammutuspeite hieman somemmalla kuorella. Sammutuspeite meni myös äidille ja anopille. Turvallisia oloja. Pitsiliinat on kirpputoreilta löytyneitä. Itsellekin on vielä tarkoitus tehdä pussi. Luulen, että meille tulee musta pussi punaisella liinalla. Pari lahjaa jäi vielä jälkitoimitukseen. Joulun alusaika meni sairastellessa ja remontin viimeistelyssä ja siivouksessa. Otin aikalisän. En usko, että kukaan pilaa jouluaan sillä, että toimitan lahjan myöhässä. Lahjojen esittelyä tuonnempana siis lisää.

Rauhallista ja turvallista joulun jatkoa teille kaikille!

-Unna
2 kommenttia:

  1. Vau. Kotoisan näköistä ja ihania paketteja! Mukavaa joulunjatkoa teille! Retu

    VastaaPoista
  2. Hyvää joulua teidänkin perheelle! Joulukuun neuletapaaminen meni minulta ohi päiväkodin joulujuhlan vuoksi. Ensi vuonna taas.

    VastaaPoista

Vieraskirja

On mukavaa, jos jätät viestin!