sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Kuistista veranta

Tämän kesän suurin projekti on meillä ollut verannan teko. Edellisiltä asukkailta periytyi todellinen "ite tein" -kyhäelmä. Seiniin ei voinut koskea, koska ne heiluivat ja katto vuoti. Joka talvi pelkäsimme katon romahtavan lumen painosta. Viisi vuotta projektia hauduteltiin ja aina siirrettiin seuraavaan kesään. Nyt vihdoin kesäloman lopulla aloimme purkuhommiin. 


Viikon tai kaksi teimme aktiivisemmin hommia ja sitten töiden lomassa vähän kerrallaan eteenpäin. Vieläkin on töitä jäljellä. Ikkunanpuitteet ja maalaus menee ulkopuolelta ensi kesään. Rännikin rötköttää maassa. Taitaa olla ensi kesän juttuja sekin.

Tässä kuvassa siis purkamaan aloitettu veranta. 


Olisin halunnut tehdä kaiken uusiksi. Se olisi nostanut työmäärää ja budjettia. Tarkoituksena oli kuitenkin kohtuullisella rahalla saada tehtyä veranta. Vanhat seinäpanelit saivat siis jäädä, vaikka siskonpaneli oli minun toiveeni. Tikkuisen ulkovuorauspanelin hioin, että se näyttäisi enemmän sisälle tarkoitetulta. Hiominen onnistui yllättävän sukkelasti ja pinnasta tuli siisti.


Luulimme, että peneleissa oli ennestään valkoinen maali. Kun maalasin seinät valkoiseksi, todellisuus paljastui. Edellinen ei ollut siis lähelläkään valkoista. Valkoinen väri toi huoneen tuntua ja valoisuutta mielettömän paljon.


Piha oli loman ajan melkoinen työleiri. Haalittuja materiaaleja, maalaustelineitä ja vaikka mitä tuntui olevan joka nurkalla.


Mutta lopputulos (tai siis tämän hetken tulos) oli kaiken tämän arvoista. Lumi pysyy ulkona, samoin vesisade. 


Projektin lähtökohtana oli ajatus tehdä verannan oloinen kylmä huone. Edellinen kun oli ollut enemmän kuisti, vaikka siinä olikin seinät ja katto. Toisena lähtökohtana oli talomme alkuperäiset ikkunat, jotka odottivat entisöitynä pihamökissä. Ikkunat ovat kaikki vähän eri kokoisia, joten teimme rungon ikkunoiden perusteella. Ulos tuli pystylaudoitus, sisälle vaaka. Vanhat pystypaneloinnit istuvat oikeastaan oikein hyvin uuteen vaakalaudoitukseen. 


Säästimme niin paljon vanhaa kuin pystyimme. Lattialaudat purimme pois, käänsimme ja laitoimme tiiviimmin kuin aiemmin. Lattia maalattiin Betoluxilla kahdesti tumman harmaalla. Mielessä kävi jopa musta. Kuraisilla kengillä harmaa on kuitenkin armollisempi, joten harmaa voitti. Seiniin ja kattoon meni noin 6 litraa valkoista maalia. Vaakalaudoitus, kattolaudat ja katon rimoitus on uusista materiaaleista. Pystypalkkeja jouduimme myös lisäämään. Lisäksi uutta on kattopellit ja aluskate. Jätimme pätkän panelin alta löytynyttä ulkoseinän rappausta sisälle. Se saa ainakin toistaiseksi olla ruskea. Pohdin kalkkimaalausta tämän talven ajan. Vielä pienillä yöpakkasilla verannalla viihtyy kukat, vaikkei ovea ole paikoillaan. Toivottavasti koko talven tuo iloa ruukussa oleva kuusi. Kunnon ovea ei koskaan ole tulossakaan verannalle. Ajatus on laittaa talon vanha ovi, joka lumen tuloa estäisi talvella. 

Kirpputorilta löysin vanerilaatikon, jossa on vilttejä kylmeneviin iltoihin. Sekä viltit että räsymatot on kirpputoreilta. Kalusteeksi pääsi keittiön vanhat tuolit, jotka ovat olleet jo ulkokäytössä sekä keittiöstä poistettu kaappi. Ne kelpaavat ensi kesään. Siihen asti pohdimme mitä verannalle haluamme. Kaiken maailman pihakengät ja läpyttimet on korissa verannalla vaikka muut kengät säilytämmekin talvella sisällä.


Pimenevissä illoissa veranta on ihanan tunnelmallinen. Tuskin maltan odottaa, että pääsen laittamaan joulusisustuksen.
- Unna

5 kommenttia:

 1. Onpa kaunista ja kotoisaa.

  VastaaPoista
 2. Tuossa onkin ollut kova homma, mutta hienolta näyttää!

  VastaaPoista
 3. On teillä ollu urakka mut kannattanut. Niin ihana lopputulos!

  VastaaPoista
 4. Olipas kiva käydä pitkästä aikaa täällä visiitillä! Tuutko neuleiden yöhön 24.11.? Ehkä nähdään livenä :)

  VastaaPoista
 5. Aika on katoavaista ja blogissa en ole kerinnyt käymään. Viestinne olen kyllä saanut, mutta vastausta en ole päässyt kirjoittamaan. Kiitos teille kaikille! Veranta on minä ihanin, kun sinnekin saa lisätä joulua :)

  Retu: En valitettavasti päässyt. Mieli teki, mutta triplabuukkaus piti minut poissa.

  VastaaPoista

Vieraskirja

On mukavaa, jos jätät viestin!